Tuplaruudulla parhaat lajikkeet omille peltolohkoille

2 min lukuaika

Referenssit

Eteläpohjalaiset täsmäviljelijät Kari Alasaari, Lauri Hantula ja Jouko Hyvärinen saivat Tuottajalle kiitos -stipendin.

(kuvateksti) - Kun yhdessä tehdään testaustyötä, saadaan nopeammin tuloksia kuin erikseen ja yksin jokaisella tilalla. Toki meitä harmittaa se, että tilat joutuvat tekemään tämän työn nyt itse, Kari Alasaari, Lauri Hantula ja Jouko Hyvärinen ja Lauri Hantula sanovat.
- Kun yhdessä tehdään testaustyötä, saadaan nopeammin tuloksia kuin erikseen ja yksin jokaisella tilalla. Toki meitä harmittaa se, että tilat joutuvat tekemään tämän työn nyt itse, Kari Alasaari, Lauri Hantula ja Jouko Hyvärinen ja Lauri Hantula sanovat. Kuva: Ilkka-Pohjalainen / Jaakko Elenius

Kun virallinen koetoiminta maakunnassa näytti hiipuvan, eteläpohjalaisviljelijät Kari Alasaari, Lauri Hantula ja Jouko Hyvärinen aloittivat tilatason testaustyön yhdessä: kasvukaudella 2020 testauksessa oli ohra- ja vehnälajikkeita, joista haettiin parhaita juuri omien tilojen olosuhteisiin. Lisäpotkua kehittämiseen antoi Tuottajalle kiitos -stipendi.

- Yleisesti haasteena on käytännön viljelyyn sopivan puolueettoman koetoiminnan puute. Meillä kaikilla kolmella on tarve selvittää, miten saada sopivien lajikkeiden satopotentiaalista paras irti, miehet kertovat.

Yhteisellä koetoiminnalla he hakevat juuri omiin tarpeisiinsa parhaita ratkaisuja, jotka eivät välttämättä sovellu suoraan kaikille.

- Olemme luoneet tilojemme välille toimivan verkoston. Toimintamallimme on kiinnostanut laajalti myös muita, miehet kertovat ja peräänkuuluttavat edelleen puolueetonta testaustoimintaa, jota ei ole tehty kaupallisista lähtökohdista.

Matalalla kynnyksellä liikkeelle

Mitä testaustoiminnan käynnistäminen vaatii? Miten lähteä liikkeelle omalla tilalla?

- Et tarvitse monimutkaisia tieteellisiä menetelmiä tai laajoja koeruutualoja. Riittää, kun aloitat parilla lajikkeella kylvämällä muutaman ruudun tai raidan pellolle. Tee ruuduille samat toimenpiteet ja vertaile kasvustoja kesän ajan. Mittaa sato puimurilla tai vaa’an avulla, niin näet miten lajikkeista kertyy satoa. Tuplaruutumenetelmässä on lyhykäisyydessään juuri tästä kyse.

He kannustavat muitakin viljelijöitä lähtemään omaehtoisesti tämäntyyppiseen toimintaan osana viljelyn kehittämistä ja taloudellisen lisäarvon tuottamista.

Kolmen tilan toimiva verkosto

- Aina sitä pohtii ja vertailee, löytyisikö parempia vaihtoehtoja kuin nykyiset. Teemme testausta yleisesti viljeltyjä lajikkeita vastaan, emmekä vertaile vain uutuuksia. Taloudellinen intressihän tässä on lopulta takana, kuten kaikessa. Sopivien lajikkeiden kautta haetaan kokonaistaloudellista onnistumista, viljelijät kertovat.

He pohtivat yhteen ääneen, miksi keskisadot eivät ole nykyistä paremmat lajikekehityksestä huolimatta ja haastavat viljelijät satotason nostoon, kiinnostumaan omasta viljelystä ja päästämään irti vanhoista toimintavoista. Yksi kimmoke koetoimintaan voi olla juuri halu nostaa omaa satotasoa.

Stipendistä iso apu

- Tuottajalle kiitos -stipendi on hieno tunnustus meille tuottajille, jotka olemme itse kehittäneet alaa omista lähtökohdistamme. On ollut piristävää tehdä tätä tuplaruutuprojektia sekä kehittää tilojen välistä yhteistyötä ja samalla jokaisen mukana olevan tilan viljelyä.

Viljelijäkolmikko jatkaa yhdessä testaustoimintaa myös jatkossa.

- Tarkoitus on hakea uutta oppia toimintamalleihin muualta Euroopasta ja saada siten lisää työkaluja kasvuston mittaamiseen ja viljelyn optimointiin. Kaikkia ei tarvitse kehitellä itse, vaan voi soveltaa muualla jo kokeiltuja ratkaisuja omaan toimintaan.

Lue lisää Tuottajalle kiitos -stipendihausta.